divendres, 27 de desembre del 2013

Tancament del bloc

Hola de nou a tots i totes, les assignatures d'aquest semestre s'han acabat i amb elles també les entrades d'aquest bloc en referència a les matèries. Aquest primer semestre a la Universitat ha estat molt profitós ja que he pogut aprendre moltes coses de diferents àmbits i les he intentat reflectir en les entrades d'aquest bloc per a poder-les compartir amb més gent. Per altra banda, la creació d'aquest bloc m'ha servit per a conèixer noves eines de treball i maneres d'intercanviar informació amb els altres. 

Penso que des de l'inici de curs fins ara he notat en mi un gran progrés en molts aspectes, tant acadèmics com personals. Espero haver assolit els objectius inicials que vaig exposar a la primera entrada d'aquest bloc i que la informació de les entrades pugui servir d'ajuda als lectors.

Gràcies per llegir-me i... qui sap, potser d'aquí a un temps torno a reprendre aquest bloc!
Imatge extreta de:
http://www.omnitrans.org/blog/wp-content/uploads/2013/02/closed.png

diumenge, 22 de desembre del 2013

Normativa APA

L'Associació Nord-americana de Psicologia (American Psychological Association o APA en anglès) és una organització científica i professional de psicòlegs nord-americans. Fundada El juliol de 1892 a la Universitat de Clark, el seu primer president va ser Granville Stanley Hall.

L'APA també publica un Manual d'estil, on es descriuen totes les característiques que ha d'incloure tot treball de recerca científica de psicologia en particular i de ciències socials en general.

A classe de GTIC el professor ens va explicar com utilitzar aquesta normativa per a fer treballs i per tant us penjo un document de google drive en el qual he realitzat un tutorial molt esquematitzat de com realitzar un treball que compleixi aquesta normativa, espero que us agradi!



Enllaç al document

divendres, 20 de desembre del 2013

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador. Charles Crook

Charles Crook un professor de la Universitat de Notthingham, va escriure el llibre "Ordenadores y aprendizaje colaborativo" en el qual exposa la conceptualització de l'aprenentatge amb l'ordinador fonamentat en metàfores.
Informació extreta de: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/12/conceptualitzacio-de-la-naturalesa-de.html
Imatge extreta de:
http://www.librolibro.es/images/portadas/ordenadores-y-aprendizaje-colaborativo-9788471124357.jpg
Us adjunto un document de drive en el que explico breument el significat d'aquestes metàfores amb algunes exemplificacions, espero que us serveixi!

dimecres, 18 de desembre del 2013

El bon comunicador

Des de les assignatures de GTIC i COED se'ns va proposar realitzar un altre treball en grup, en aquest cas d'unes 5 o 6 persones en el qual havíem d'escollir una persona que per a nosaltres fos un Bon Comunicador i fer un seguiment. 

Amb el meu grup vam decidir triar el publicista Risto Mejide, seguidament us penjaré les dues ubicacions on es troba la realització del nostre treball:

Seguiment del bon comunicador



Blog del bon comunicador:

http://grup1boncomunicador.blogspot.com.es/


diumenge, 15 de desembre del 2013

Recitem un poema

A les últimes classes de l'assignatura de COED la professora ens va dir que hauríem de recitar un poema, ho podíem fer individualment o per parelles. En el meu cas ho vaig fer amb la Xènia i vam escollir el poema "Eco" de Joan Brossa. 
ECO, Joan Brossa

- Explica’m, tu, què és el sol. -El sol.
-Explica’m què és la lluna. -La lluna.
-I per què en Pere plora amb desconsol?
-Perquè en sa vida no ha tingut fortuna.

-I les muntanyes què són? I els estels?
-No són més que els estels i les muntanyes.
-I aquestes canyes? I aquestes arrels?
-Doncs no són més que això: arrels i canyes.

-I aquesta taula? I aquest balancí?
 I aquestes mans que fan ombra xinesa?
 Digues: i el món? I l’home?
-Heus aquí
 l’última forma de la saviesa:

 Mira’t a fons, afirma sempre el que és

 i aprèn amb seny que no pots fer res més.

Vàrem escollir aquesta poesia ja que ens va semblar que per a recitar-la dues persones quedava molt bé ja que podíem realitzar una mena de diàleg. 

dimarts, 10 de desembre del 2013

Identitat i territori

Des de les assignatures de COED i GTIC se'ns va proposar un treball per parelles en el qual havíem de trobar alguna cosa que tinguéssim en comú. Després de molt pensar, l'Adriana i jo vam arribar a la conclusió que hi havia un fet a la nostra vida que ens havia fet créixer com a persona i ens havia marcat molt: El ball. Per tant, vam decidir realitzar el treball sobre aquest fet i aquest va ser el resultat:

dissabte, 7 de desembre del 2013

Decàleg d'un BON COMUNICADOR

A la classe de COED vam estar parlant sobre el llibre que ens havíem llegit "Com parlar bé en públic" i arrel d'això entre tots vàrem realitzar un decàleg dels aspectes que per a nosaltres havia de tenir un Bon Comunicador

Imatge extreta de:
http://1.bp.blogspot.com/-xNnGYQwoPcY/TwdlL75WQmI/AAAAAAAAAFg/xyCyzP-COtE/s1600/com-parlar-be-en-public3.jpg

Dècaleg d'un Bon Comunicador

1. Controlar els nervis. Evitar els tics nerviosos, s'han d'acceptar els nervis i fer el possible per a que el públic no se n'adoni. La respiració ha de ser profunda i calmada. 

2. El guió és una part molt important, i per tant, cal preparar-lo. Amb el guió ordenarem les idees i esquematitzarem el nostre discurs de manera que ens serà més fàcil de preparar. Per a realitzar-lo haurem de tenir en compte el públic i el temps de què disposem. 

3. Domini de la llengua. Cal tenir un cert domini de la llengua que s'està utilitzant en el discurs i a més no realitzar faltes greus a l'hora de parlar (correcció lingüística).

4. El discurs ha de ser clar, concís i breu. Hem de saber estructurar les nostres idees i no realitzar frases massa llargues. A més s'ha de seguir un ordre lògic de les idees mentre parlem.

5. Tenir clar l'objectiu del discurs. S'ha de tenir clar el que es vol dir per a poder persuadir i convèncer el públic.

6. Tenir feedback amb el públic. És molt important observar l'actitud de l'audiència i saber desxifrar quina esta sent la seva atenció i com atreure-la. 

7. S'ha de tenir una correcte posició del cos. S'ha de mostrar el cos sencer al públic, no creuar els braços ni posar les mans a la cara. Cal mostrar seguretat i tranquil·litat.

8. Controlar la veu. La nostra veu ens identifica i n'hem de ser conscients. És una eina de treball que cal cuidar i aprendre a utilitzar correctament. La posició del cos també influeix molt en com projectarem la nostra veu.

9. Estructurar el discurs. És important que el públic sàpiga de que parlarem i que tingui clares les idees més significatives del nostre discurs, per tant, aquestes idees les anirem repetint al llarg del discurs.

10. Fer ús d'acudits o anècdotes personals per a aproximar-nos al públic.

dijous, 5 de desembre del 2013

Els mapes conceptuals

Segons la definició de J. D. Novak i A. J. Cañas, els mapes conceptuals són eines gràfiques per a organitzar i representar el coneixement.

Aquesta tècnica va ser creada per J.D. Novak i divulgada a través del seu llibre "Learning How to Learn". Es basa en les teories sobre psicologia de l'aprenentatge de David Ausubel segons les quals el coneixement es construeix facilitant l'establiment de relacions significatives entre els coneixements previs i els nous. Per tal que es produeixi l'aprenentatge significatiu, cal que:

  • La informació que s'ha d’aprendre es presenti de manera conceptualment clara perquè pugui relacionar-se amb els coneixements previs de l’estudiant.
  • L’estudiant tingui coneixements previs que puguin relacionar-se amb la informació nova que ha d’aprendre.
  • L’estudiant prengui la decisió d’aprendre de manera significativa.

Activitat

Des de l'assignatura de GTIC se'ns va proposar realitzar un mapa conceptual amb el programa Cmaps Tools a partir d'un text. 

Text:

El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

Mapa conceptual:



Treball col·laboratiu: VIQUIPÈDIA

Des de l'assignatura de GTIC se'ns va proposar una activitat que consistia en realitzar una aportació a Viquipèdia. Però, abans de mostrar-vos l'aportació que vaig fer m'agradaria introduir una mica que és la Viquipèdia. 
Imatge extreta de:
http://www.ajberga.cat/perfil/berga/recursos/arxiuimatges/grans/viquipedia.jpg
Què és? 


La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia. Els més de 15 milions d'articles han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Walesi i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a Internet.


Els cinc pilar bàsics de la Viquipèdia

Totes les polítiques oficials de la Viquipèdia basen els seus principis en cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia:

1. La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.

2. La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.

3. La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.

4. La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 417.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.

5. La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…
Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipedia? 
Un wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. La Wikipedia utilitza el software Wiki.
Qui escriu els articles de la Wikipèdia?
Tothom que estigui registrat a Wikipèdia pot escriure els articles o modificar-ne d’altres. 
És veritat el que diu a la Wikipèdia?
La informació de Wikipèdia teòricament és certa, perquè hi ha persones responsables de revisar tots els articles i assegurar que no són falsos.
Tothom pot crear i editar articles? Que cal fer? 
Tothom que estigui registrat a Wikipèdia pot escriure els articles o modificar-ne d’altres. Només cal registrar-se i escriure alló que et vingui de gust, però si no és cert, segurament t’esborrin l’article o informació afegida.
Bé, un cop compartida una mica d'informació sobre la Viquipèdia, us mostro l'aportació que vam realitzar la Xènia i jo!

Imatge extreta de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Desodorant

diumenge, 1 de desembre del 2013

WORDLE

Wordle és una aplicació on-line i gratuïta que ens permet generar núvols de paraules a les quals se'ls pot donar diversos formats visuals, a partir d'una llista de paraules o d'un text qualsevol triat per l'usuari. Una eina senzilla i motivadora per la qual tant els docents com l'alumnat de tot el món han ideat nombroses activitats d'aula.

Utilitzar aquesta eina és molt fàcil, en primer lloc hem d'accedir a la pàgina web: http://www.wordle.net/

Seguidament hem de pitjar a create per a començar a generar el nostre núvol de paraules.


Després d'això s'ha d'inserir un text o bé crear-lo directament nosaltres, les paraules que més es repeteixin apareixeran més grans en el nostre núvol de paraules. Per a realitzar l'exemple jo he escollit un fragment de text sobre els gats extret de la Viquipèdia. Després d'això hem de pitjar go per a que el programa generi el núvol a partir del nostre text. 


Un cop generat el nostre núvol tenim la possibilitat de canviar el format, o bé aleatòriament pitjant la paraula Randomize o bé pitjant les paraules de l'extrem superior dret amb les quals podrem personalitzar el nostre núvol.


Bé i així és com podem crear núvols de paraules fàcilment mitjançant wordle, espero que aquesta informació us sigui útil!

PADLET

Padlet és una excel·lent opció per a guardar i compartir diferents continguts multimèdia. Podem utilitzar-ho com un arxiu personal o com una pissarra col·laborativa.

La dinàmica de Padlet és molt simple, es presenta com un tauler en blanc que podrem utilitzar només arrossegant i deixant anar els elements que volem guardar… imatges, videos, àudio, presentacions. Podem integrar contingut des del nostre ordinador, webcam o inserint una URL.

Té moltíssimes opcions de personalització. A més de poder agregar títols i descripcions a cadascun dels elements que pugem a Padlet, podem optar per agregar una imatge de fons, escollir el format de presentació, configurar les notificacions, assenyalar si serà una pissarra pública o privada, entre d'altres opcions.

Encara que no és necessari registrar-nos per accedir a Padlet i crear la nostra pissarra, podrem tenir més control de les opcions si ens creeam un compte. Les formes en què podem utilitzar Padlet són moltes, per exemple, com a recurs educatiu en implementar una forma fàcil de crear projectes col·laboratius, com un collage, per crear llistes de tasques, compartir informació, etc. 
Fragment extret de: http://wwwhatsnew.com/2013/03/19/padlet-pizarra-colaborativa-online/

Com a l'entrada anterior també us proposo donar un cop d'ull a aquest tutorial per a saber com utilitzar el Padlet!



GLOGSTER

Glogster és una eina 2.0 que ens permet crear murals digitals multimèdia. Els murals realitzats amb Glogster poden ser impresos, inserits en una web (blog d'aula, personal, etc), projectats i utilitzats a classe mitjançant una PDI o pissarra digital normal com a suport a la presentació d'uns determinats continguts. És una gran eina per a la presentació d'un treball en el que no ens haguem d'estendre massa. Amb Glogster podrem agregar: text, imatges, àudio, vídeos.
Fragment extret de: http://www.slideshare.net/xiiomiizz/qu-es-glogster-13065636

Per a obtenir un compte Glogster hem d'anar a la pàgina:  http://www.glogster.com/. També hi ha una versió dedicada a l'eduació: http://edu.glogster.com/

Imatge extreta de:
 http://techmeetsed.com/files/2011/05/Glogster_EDU_Logo-1fgcmgt.png
Us deixo un tutorial que trobo que és molt útil per a iniciar-se amb aquesta eina:

Tutorial Poster Multimedia Glogster by Marisa Elena
Extret de: http://es.scribd.com/doc/26426761/Tutorial-Poster-Multimedia-Glogster