dijous, 31 d’octubre del 2013

Què és PREZI?

Imatge extreta de: 


Prezi és un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual basada en informàtica en núvol. (Fragment extret de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Prezi)

Tasca a realitzar:

1.Crear compte educatiu de Prezi
2. Fer un "upgrade" (pujar de categoria) 
3. Realitzar un Prezi sobre la família 
4. Aquesta família és com... (metàfora)

La metàfora que jo vaig escollir és: "Cada Família és un món"

Aquí us deixo la meva presentació Prezi, espero que us agradi!

Qui ets tu?

A l'assignatura de COED (Comunicació Oral Escrita i Digital) vam realitzar una activitat molt interessant titulada: "Qui ets tu?" que consistia en que cadascun de nosaltres havíem d'escollir un company per a realitzar la seva descripció i fer una fotografia amb un peu de foto que el representés.

Jo vaig escollir a l'Adriana Garcia Viñallonga i aquí teniu el resultat del meu treball:

L’Adriana és una noia de 18 anys que viu entre el barri de Gràcia i el de Guinardó amb la seva germana petita i els seus pares.  Actualment està cursant 1r de grau d’Educació Infantil a la Universitat Ramon Llull (Blanquerna) i té el títol de batxillerat humanístic. Des de ben petita ja tenia molt clar que és volia dedicar a l’ensenyament dels infants, per això ara es troba en la millor etapa de la seva formació.
Físicament és una noia d’estatura mitjana més tirant a alta, de faccions allargades i pell clara. Els seus ulls i el seu cabell són marrons, té el nas petit i els llavis rosats i gruixuts. Porta el cabell una mica per sota de les espatlles i llis, el seu estil és “casual” i cuidat. Li dona molta importància als complements a l’hora de vestir-se i sempre porta una cadena d’or que li va regalar la seva àvia amb la seva inicial i una placa amb el seu nom i el dia que va fer 18 anys.

En quant a la seva personalitat, l’Adriana és una noia extravertida que dona molta importància als seus amics, que no s’enfada amb facilitat, responsable i ordenada. Li agrada molt passar temps amb la gent que l’envolta, sortir i arreglar-se. És aficionada a la cosmètica i el maquillatge i sempre ha volgut fer algun curset relacionat amb aquest àmbit. Troba que els gossos són adorables i el seu somni és tenir-ne un.

L'Adriana, una noia presumida

Analitzar blogs educatius

En aquesta activitat la nostra tasca ha estat analitzar un bloc educatiu, el bloc que jo he triat es titula: tic-tac, aprenem 

Podeu donar-li un cop d'ull pitjant en aquest enllaç: http://mcarmendvoramar.blogspot.com.es/








· Quin tipus de continguts hi ha publicats i en quin format: 
Continguts relacionats amb els alumnes de la classe. Les entrades es presenten amb un títol i posteriorment amb l'explicació de les activitats  o continguts i fotografies que els acompanyen.
· Tipus de bloc, activitat que s'hi desenvolupa, interaccions possibles,... 
Es tracta d'un bloc d'aula, en el qual la mestra mostra el que fa a classe amb els seus alumnes (activitats, treballs, continguts de les matèries,...). Tothom hi pot interaccionar els alumnes i pares poden comentar les entrades, tot i que els que més hi participen són els alumnes explicant el que més els hi ha agradat o dient que els agradaria fer o canviar. 
· Qui els publica?
És la mestra la que s'encarrega de publicar les entrades al bloc i de fer les modificacions que cregui pertinents.
· Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,...
En la part superior del bloc trobem diferents aspectes que es tracten, aquests són:
- Pàgina principal, hi trobem entrades relacionades amb les activitats de l'aula i on hi apareixen els alumnes en moltes ocasions.
- Projectes, tal i com indica el títol podem veure els projectes de la classe, de que tracten i com es realitzaran.
- Famílies, podem trobar publicacions d'interès per a les famílies que intenten ser d'ajuda per a l'educació i convivència amb els seus fills. 
- Recursos, es presenten recursos que poden ajudar en les tasques i el dia a dia dels alumnes.
- Eines 2.0, en aquest espai es recullen eines que els alumnes coneixen de la web 2.0. 
- Tutorials, podem trobar tutorials realitzats per els alumnes de com fer diverses coses (captura de pantalla, com utilitzar diversos programes, ...)
· Quina plataforma utilitzen?
S'utilitza la plataforma blogger.
· Com són les entrades?
Les entrades són elaborades però a la vegada fàcils de llegir i entendre, predominen les imatges.
· Quines competències s'hi treballa?
Aquest bloc té una finalitat pedagògica per tant les competències que treballa són competències d'aula o d'ajuda per a pares, alumnes i docents. 
· Hi ha comentaris?
Sí hi ha comentaris, la major part són d'alumnes que donen la seva opinió sobre les entrades i activitats realitzades a l'aula.
· A qui va dirigit?
Va dirigit sobretot  a pares i alumnes, però també a qualsevol persona interessada en saber  altres maneres d'ensenyar i aprendre.
· Hi ha blocroll?
Sí que hi trobem blocroll, a la banda dreta hi trobem una llista de blocs titulada "Blocs que seguim", on quasi tots són blocs d'altres escoles. 

diumenge, 27 d’octubre del 2013

PowerPoint

Microsoft PowerPoint és un programa de presentació desenvolupat per l'empresa Microsoft per a sistemes operatius Microsoft Windows i Mac OS, molt utilitzat en diferents camps com l'ensenyament, negocis, etc. 

És un programa dissenyat per a fer presentacions amb text esquematitzat, així com presentacions en diapositives, animacions de text i imatges. Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació.

Però molt sovint aquest tipus d'eina que pot presentar tants recursos i avantatges per a la comunicació no s'utilitza correctament. En nombroses ocasions aquestes presentacions estan composades per un seguit de diapositives amb un excés de text i les quals serveixen de lectura a la persona que està realitzant la presentació. Per tant, podem observar que aquesta eina té tant avantatges com inconvenients.

Avantatges
  • La pantalla pot servir de guia del que s'està dient 
  • Poden incorporar imatges que exemplifiquin o acompanyin la informació que s'està donant
  • Es poden crear esquemes
  • Es poden inserir imatges, sons, vídeos, animacions,...
  • Es poden prendre apunts amb facilitat 
  • Presenta una amplia gamma de colors i formes que fan més clar el que és vol transmetre
Inconvenients
  • Excés d'informació en les diapositives
  • La persona que està explicant es limita a llegir el contingut de les diapositives
  • Abús d'elements com vídeos, imatges, sons,...
  • Les animacions i transicions poden distreure el públic
  • El ritme de l'orador i del públic és diferent

Per tant, sempre que realitzem una presentació i la creem amb PowerPoint o amb qualsevol altre eina hem de tenir en compte aquest punts i intentar no cometre errors que poden fer que la nostre presentació acabi sent un desastre. Sobretot en el món educatiu, els docents han de tenir molta cura a l'hora de crear una presentació ja que està en joc l'aprenentatge dels seus alumnes. 
Imatge extreta de:
http://1.bp.blogspot.com/_rzAsoMrELrU/TMSS-LxfwqI/AAAAAAAAAVo/LQM971IDkUc/s400/blog_powerpoint1.jpg

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Plàstica: Creació del cercle cromàtic

En una de les primeres classes de plàstica vàrem realitzar una activitat molt interessant, la creació del cercle cromàtic mitjançant la barreja de diferents colors (pintura) amb aigua. Abans de mostrar-vos el procés de creació i el resultat final us explicaré una mica que és el cercle cromàtic. 

Què és?

Es denomina cercle cromàtic al resultant de distribuir al voltant d'un cercle els colors que conformen el segment de la llum visible de l'espectre solar, mantenint un ordre correlatiu.

Colors primaris i secundaris

Els tres colors fonamentals són aquells que no es poden aconseguir per la mescla de cap altra color. Es denominen també colors primaris i són; el groc, el blau cian i el magenta.

Si mesclem dos a dos els colors primaris, s'obtenen els colors secundaris, també
anomenats binaris, que són el vermell, el verd i el violeta.

Colors complementaris

Els colors oposats en el cercle cromàtic es diuen complementaris. Un color és complementari d'un altre quan no conté cap quantitat del color oposat.


Activitat 

L'activitat va consistir en la creació del cercle cromàtic.

1. Vam barrejar pintura amb aigua (blau cian, magenta i groc). Seguidament vàrem formar un cercle amb gots per a fer les barreges.





2. Seguidament vam barrejar els colors primàris per a crear tot el cercle cromàtic.
  • Blau amb groc
  • Groc amb magenta
  • Blau amb magenta




3. Els colors blanc i negre tenen saturació 0 i barrejant-los amb un altre color fem que a aquest baixi la seva saturació. Ho vam provar amb un color en concret.






dimecres, 16 d’octubre del 2013

Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

Imatge extreta de: 

La finalitat d’aquest llibre és explicar el fenomen de la introducció dels blog i weblogs en l’àmbit escolar, ensenyar quines són les diverses funcions d’aquest sistema en l’educació i facilitar un seguit de pautes per a començar a utilitzar-los.

Tot seguit us mostraré una breu síntesi dels aspectes més interessants del llibre:

Cultura Lliure i Programari Lliure

En aquesta classe hem estat parlant sobre la Cultura lliure i el Programari Lliure. Molta gent desconeix els Programaris Lliures (Office, Firefox,..), ja que avui en dia els més utilitzats són els Programaris Privatius (Windows, ...)
Els Programes Convencionals o Privatius no permeten l'accés al codi font on es troben les instruccions que posteriorment el processador haurà de llegir i executar, per tant, no podem accedir a aquest programa a no ser que els seus creador ens ho permetin. A causa d'això aquest tipus de programes s'han de pagar per a poder-los utilitzar.
Per altra banda trobem el Programari Gratuït (Lliure) que ens permeten utilitzar-los lliurament sense haver de pagar per al seu ús, aquest fet es degut a que podem accedir al seu codi font.
Alguns conceptes interessants:
Imatges
· Wikimedia Commons (totes les imatges es poden copiar)
· Public demain (podem fer el que vulguem amb la imatge, no cal ni anomenar l'autor ja que l'autor ha cedit la imatge)
· Per a fer un treball és millor posar fotografies nostres (com menys temps dediquem a les coses menys aprenem)
· Com a mestres hem d'ensenyar als nostres alumnes si el que volen fer els altres ho volen compartir o no.
· Per a saber si una imatge la podem copiar o compartir ho hem de mirar a les llicencies.
· Flickr i pinterest (fotografies amb qualitat mes bona que a google) (per saber el copyright hem de pitjar amb el botó dret sobre la fotografia)
· All rights reserved (copyright) = No podem utilitzar la imatge
· Some rights reserved (mirar que podem fer amb aquesta imatge segons el que ens digui l'autor)
· Per a fer-ho d'una manera més senzilla:
  • Advanced search
  • Creative commons (només busca imatges que tinguin algun dret reservat)
Mida de les fotografies:
· A google si tu vols augmentar una imatge et queda pixelada
· A Flickr o pinterest hi ha diverses mides de la imatge i tu pots escollir el tamany que t'interessi
Textos
La llei ens permet el dret a cita de textos tinguin copyright o no.
Música
Webs que et permeten descarregar la música gratuitament i amb el permís dels autors:
·Soundcloud
· jamendo.com
Vídeos
· Youtube
· Vimeo
Com obtenir una llicencia creative commons:
- Choose a license
- Afegir un gadget al blog amb el codi html

Imatge extreta de:
 
http://www.es.gnu.org/~reneme/map/ca/map-ca-i-1000.png

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Creació d'un vídeo a YouTube

En aquesta activitat ens hem dividit en parelles per a crear una historia, a partir d'això fer un vídeo i penjar-lo a YouTube.
Per a fer-ho hem seguit aquests pasos:

1. Creació del relat
2. Filmar diversos vídeos
3. Crear un canal a YouTube
4. Pujar tots els vídeos que volem que apareguin en el muntatge final
5. Realitzar un muntatge utilitzant YouTube Video Editor
6. Canviar la qualitat del vídeo a HD
7. Fer públic el vídeo

Aquí teniu el muntatge que hem realitzat l'Adriana i jo:

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Els canals RSS i blogger

RSS

RSS és una forma molt senzilla per a què puguis rebre, directament al teu ordinador o a una pàgina web online (a través d'un lector RSS) informació actualitzada sobre les teves pàgines web preferides, sense necessitat de de visitar-les una a una. Aquesta informació s'actualitza automàticament. (Fragment extret de:  http://www.rss.nom.es/)

Imatge extreta de:
 http://empatica.com.ar/wp-content/uploads/2007/11/rss.jpg
Us deixo un vídeo on explica com afegir feeds RSS a blogger (extret de: http://www.youtube.com/watch?v=X8aofd5BrM8)




dimecres, 2 d’octubre del 2013

La curació de continguts i Scoop.it

La curació de continguts fa referència a la feina dels comissaris de museus que seleccionen les millors obres per una exposició. Pels departaments de màrqueting, la curació de continguts suposa una forma senzilla de fer servir els continguts per aconseguir una bona reputació sense necessitat de crear continguts propis, només fent servir els dels altres. La curació és una part de l’estratègia de continguts més fàcil i ràpida que la creació però, tot i així, sí que s’ha de dedicar una mica de temps cada dia i ser igual de constant i coherent.

El content curator consulta a diari moltes fonts d’informació sobre un tema específic, tria la notícia més interessant i la publica a un o diversos canals per fer arribar les seves recomanacions a les persones que els segueixen. Ha de tenir un criteri editorial que serveixi tant pels interessos de l’empresa com pels seus seguidor per guanyar-se la seva confiança.

La seva feina és filtrar les articles o notícies que considera imprescindibles. Per ajudar-lo en aquesta tasca, hi ha eines específiques dissenyades per la publicació dels articles seleccionats (com ara Scoop.it, Storify o Paper.li) tot i que molts mitjans socials es poden fer servir per aquest objectiu (com ara Pinterest, les llistes de Twitter o Tumblr).

Article extret de la següent web:http://w144.bcn.cat/cibernarium/cat/activitats/editActivitat/curacio-de-continguts-aprofita-els-continguts-de-tercers-per-la-teva-estrategia-de-marqueting.do?codiIdioma=1&id=627524&id_activitat_mestre=627524&dia=26&mes=7&any=2013

A classe hem parlat sobre una eina que hem afegit al blog, que és diu Scoop.it, on cadascú pot publicar els seus interessos i compartir-los amb els altres.

Aquí us deixo un video sobre Scoop.it on explica molt bé com funciona:



Vídeo extret de: http://www.youtube.com/watch?v=BUsxrPLnOuw

dimarts, 1 d’octubre del 2013

Treball col·laboratiu GTIC: Les Noves Tecnologies en el món de l'Educació

En aquesta activitat de GTIC ens hem repartit en grups d'entre 3 i 5 persones per a realitzar un treball col·laboratiu a través de les eines que ens proporciona google drive, per tant l'objectiu de la tasca és familiaritzar-nos amb aquest programa i aprendre a utilitzar-lo.


En aquest cas el components del meu grup hem escollit el tema de "Les noves tecnologies en el món de l'educació" i a partir de la informació cercada i sintetitzada hem creat els següents fitxers:


Document de Microsoft Office


Presentació


Formulari



Mentre estava realitzant el treball em vaig adonar de que les eines de google drive són molt útils per a fer treballs, tant en grup com individualment. El teu treball es troba connectat amb tots els membres del grup, que el poden editar sense crear diversos arxius amb les modificacions. Per tant aquest programa ens permet accedir i editar el document a tots els components alhora, cadascú des de el seu compte de google.